FGindexAnaayafageln.jpg
Share

14, 18, 29, 31 maj och 2-5 juni 2011

I samarbete med Kulturkraft Syd inbjuder Flytande Galleriet till teoretiskt och praktiskt undersökande kring offentlighet och konst.

Innehåll

  • Diskussioner och problematisering (genom teori och praktik) om att ta plats med konst i olika typer av offentlighet.
  • Open Space-process där deltagarna själva har möjlighet att påverka och forma upplägg och arbetsmetoder.
  • Inbjudna föreläsare som kommer för att inspirera och dela med sig av sina erfarenheter kring temat. Bl.a. kommer Efva Lilja, koreograf och rektor för Danshögskolan i Stockholm.

Vi startar med 2-3 träffar under maj där vi samtalar, diskuterar, lyssnar till föredragshållare och deltar i en Open Space-process. Mellan den 2-5 juni arbetar vi tillsammans teoretiskt och praktiskt kring temat. I mån av plats är träffarna i maj även öppna för deltagare som inte deltar under arbetsprocessen (2-5 juni).

Anmälan kan göras här på Kulturkraft Syds webbplats

Tema

Om att ta plats

I samarbete med Kulturkraft Syd anordnar Flytande Galleriet en experimenterande mötesplats där deltagare från olika konstfält och vetenskapliga områden utforskar och problematiserar det offentliga rummet. Att verka i ett offentligt rum eller sfär är att röra sig bland diskursiva formationer, en del dolda och andra mer uttalade. Hur påverkas konsthandlingar, rum och diskurser av detta möte? Hur kan platsen omförhandlas och vad är det egentligen för plats vi omförhandlar? Eller är det snarare konsthandlingen som omförhandlas?

Vi utgår från ett ramverk där deltagarna kan välja och forma arbetssätt samt finna balans mellan teori, diskussion och praktik. Vi hoppas att dessa möten initierar vidare samarbeten, praktiker och konstnärligt forskande kring offentlighet.

Hur kan konst verka i offentliga sfärer?

Om vi utgår från offentlighet som ett dynamiskt begrepp med ett förflutet, ett begrepp som ständigt omformuleras i krockar med samtiden, blir ett samtal kring offentlighet ett engagemang i dess betydelse. Om vi fokuserar på en offentlig sfär (snarare än en offentlig plats) där offentligheten genomsyrar ytor som inte nödvändigtvis är platsspecifika, och ser offentlighet som något icke-homogent, så blir möjligheterna att delta nästintill oändliga. Är offentligheten till för alla? Och vilka är "alla"?

Hur kan konst verka i och skapa det offentliga som flera interaktiva sfärer där olikheter tillåts och enskildheter lyfts fram?

Schema

Open Space 14 maj kl 09:30-14:00 – Garaget i Sofielund, Lönngatan 30

Välkomna till Garaget, Lönngatan 30 i Sofielund för att delta i en Open Space process på temat Om att ta plats i offentliga rum och formandet av Om att ta plats.

Samtal 18 maj kl. 18:00-21:00 – Inter Arts Center, Bergsgatan 29

Maria Hellström Reimer, konstnär och professor i design i teori och praktik vid Malmö Högskola, området för konst, kultur och kommunikation. Sedan 2009 ledamot av Vetenskapsrådets kommitté för konstnärlig forskning. Bland publikationerna märks Land Use Poetics (2011); Steal This Place – The Aesthetics of Tactical Formlessness and the Free Town of Christiania (2006), och Design Spaces (2005). Har under de senaste åren sysslat med konstnärlig forskning med inriktning mot estetisk aktivism, filmisk föreställning och nya urbana offentligheter.

Samtal 29 maj kl. 12:00-16:00 – Inter Arts Center, Bergsgatan 29

Den 29 maj kommer Efva Lilja – koreograf, professor och rektor på Danshögskolan i Stockholm – till Malmö för att berätta och samtala kring sina erfarenheter av att ta plats i olika rum.

Med en bakgrund som dansare började hon koreografera och 1982 presenterades hennes första verk. Sedan dess har arbetet resulterat i verk för olika scenrum, site specifcs, video, flm och tv i mer än trettio länder. 1985-2005 utarbetades merparten av dessa inom hennes ensemble E.L.D. Forum för ny koreografsk scenkonst. Några av de mest uppmärksammade verken, är de som producerats på uppdrag av stora konstinstitutioner som Centre Georges Pompidou i Paris 1994, Moderna Museet i Stockholm 2000 och 2003, Baltic Art Center i Visby 2001 samt för The Guggenheim Museum i Bilbao 2001. Efva Lilja har också skrivit fera uppmärksammade böcker om dans.

Genom åren har Efva Lilja mottagit ett fertal priser och utmärkelser för sitt konstnärlig arbete. 2003 utsågs hon till professor i koreograf och 2006 till rektor vid Danshögskolan i Stockholm.

Samtal 31 maj kl. 18:00-21:00 – Inter Arts Center, Bergsgatan 29

Malmö Fria KvinnouniversitetMFK – kommer för att berätta om hur dem jobbar i ett offentligt rum, om separatism både som strategi och om en outtalad separatism vid kulturella evenemang och i kritisk konstpraktik.

MFK- initierades 2006 av konstnärerna Lisa Nyberg och Johanna Gustavsson. MFK är ett pågående deltagande konstprojekt och en feministisk organisation för kritisk kunskapsproduktion. Deras mål är att lyfta och diskutera samtida politiska frågor genom att låta erfarenheter och kunskap från olika fält mötas. Genom konstnärliga, experimentella och radikala pedagogiska metoder hoppas dem kunna brygga teori och praktik och därmed utmana rådande normer och maktstrukturer. Deras arbete har tagit formen av läsgrupper, workshops, föreläsningar, fysiska övningar, manifestationer, filmscreenings, utställningar mm. Under våren har dem arbetat med "Insisting to be part of this moment/movement" på Konsthall C i Stockholm och gett ut boken Do the Right Thing- en handbok från MFK.

Arbetsprocess 2-5 juni

  • Medverkande teoretiker och konstnärer delas in i grupper med 3-5 personer i var grupp
  • 2-4 juni Grupperna utarbetar gemensamt koncept och praktik
  • 5 juni Presentation eller synliggörande av process/ koncept/praktik

Pga. ämnets komplexitet kommer samtal och diskussioner bedrivas i största mån på svenska.

Anmälan kan göras Kulturkraft Syds webbplats

Aktuellt

Room X för Riksteatern!

Room X– utdrag

Room X– trailer

Frozen in Amber visas åter på Bastionen!

från The Art & Confusion Project av Miguel Cortés.

Den 18-19 mars 2022 spelas Miguel Cortés' senaste verk Frozen in Amber på Bastionen i Malmö samt Atalante i Göteborg den 25 och 26 mars.  Det är en poetisk resa genom en värld där språket springer runt i ekorrhjul. Under ett chiffer av kåda och metall framträder genom dans, musik och röst, en samling associativa tablåer av dystopisk ärlighet.

Läs mer: https://artandconfusion.com/index.php/sv/25-frozen-in-amber-spelar-igen-i-malmo-och-goteborg

Frozen in Amber 

A Beginner’s Guide to Darkness

av Heart Archive/Malin Skoglund i samarbete med PotatoPotato Scenkonst.

If the end of the world is inside you,
draw it out and start knitting.

A beginner’s guide to darkness är ett ca 20 min långt konstverk om att ta vara på garnet och sticka sin väg genom mörkret.

Läs mer: A Beginners Guide to Darkness

 

Infomejl!

Vill du information om aktuella visningar och föreställningar kan du prenumerera på våra infomejl!



Joomla Extensions powered by Joobi
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com